Duval Homepage Nieuws

Wanneer voer je Duval TendiFlex, Multibone of Collageen?

Ben jij op zoek naar een ondersteuning voor de botten, gewrichten, pezen en/of banden van je paard maar weet je niet of de TendiFlex, Multibone of Collageen beter past voor jouw situatie? Lees dan verder…

In dit blog leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen Duval TendiFlex en Duval Multibone.  Ook leggen we uit wat het belang is van collageen (hoofdingrediënt van de TendiFlex) en wanneer je zou kunnen kiezen voor alleen het geven van Duval Collageen.

Het eerste verschil tussen beide producten zit hem al in de ingrediënten. TendiFlex bevat collageen, kurkuma, vitamine C, MSM, groenlipmossel, lithothamnium en anijs. Terwijl Multibone de volgende ingrediënten bevat: oestermeel, kurkuma, MSM, groenlipmossel.

De overlappende ingrediënten in Duval TendiFlex en Duval Multibone

Ondanks dat beiden producten van elkaar verschillen en een andere werking hebben zijn er ook overlappende ingrediënten terug te zien hierboven. De Kurkuma komt voor in beide producten en heeft een sterk ontstekingsremmend effect. Ook de MSM en groenlipmossel komen voor in beide producten. MSM is een belangrijke bouwstof voor de kwaliteit en elasticiteit van bindweefsel en kraakbeen. Groenlipmossel is een natuurlijke bron van glycosaminoglycanen (glucosamine en chondroïtine) wat ingezet wordt voor de preventie en behandeling van gewrichtsslijtage. Deze drie ingrediënten zitten dus zowel verwerkt in Duval TendiFlex als in Duval Multibone

De verschillende ingrediënten in Duval TendiFlex en Duval Multibone

Toch zijn er ook verschillen in ingrediënten tussen deze twee producten. Dit verschil in ingrediënten is ook te vertalen naar het verschil in werking van de producten. Elk ingrediënt heeft namelijk zijn eigen specifieke werking. Zo bevat oestermeel, verwerkt in de Multibone, veel goed opneembaar calcium, wat weer het behoud van sterke botten ondersteunt. Collageen, verwerkt in de TendiFlex, is een belangrijk ingrediënt voor de aanmaak van nieuw bindweefsel en de sterkte en elasticiteit van pezen en banden. Zeker bij peesblessures is dit erg belangrijk, peesweefsels bestaan namelijk voor 90% uit collageen. Vitamine C is ook toegevoegd aan de TendiFlex. Vitamine C versterkt de werking van collageen en stimuleert de eigen aanmaak van collageen. Tot slot is er anijs toegevoegd aan de TendiFlex om de geur wat te neutraliseren en voor een zachtere inwerking op de maag wat de opname van de ingrediënten optimaliseert. TendiFlex wordt namelijk geleverd in een zeer geconcentreerde poeder.

Duval Multibone voor de botten en gewrichten

Het verschil in ingrediënten maakt ook dat beide producten anders te werk gaan. Zo richt Duval Multibone zich op de botten en gewrichten. Dit product kan goed gegeven worden aan paarden die al wat ouder zijn om gezonde botten en soepele gewrichten te behouden maar hetzelfde effect heeft dit product ook op jongere paarden. Vaak adviseren wij dit product bij paarden die in de sport lopen ter preventie van blessures, bij jonge opgroeiende paarden maar ook bij oudere paarden met ouderdomsklachten en of slijtageklachten. Multibone kan gezien worden als een ondersteuning voor het gehele bewegingsapparaat, met name de focus op de hardere structuren.

Duval TendiFlex voor de pezen, banden en kraakbeen

Waar Duval Multibone een ondersteuning is voor het gehele bewegingsapparaat, richt Duval TendiFlex op de pezen, banden, ligamenten, synovium en het kraakbeen. Kortom, de zachtere structuren. TendiFlex stimuleert de aanmaak van nieuw bindweefsel. Dit product kan zowel ingezet worden bij acute als preventieve behandeling van peesblessures, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, verrekkingen of verstuiking, slijtageklachten of kraakbeenafbraak (artrose). Ook raden wij dit product aan tijdens periodes waarbij de pezen, banden en gewrichten zwaar belast worden. TendiFlex is een zeer krachtige formule die veelzijdig inzetbaar is bij bovengenoemde klachten.

De verschillen op een rijtje

Nu we uitgelegd hebben wat de werking van beide producten is kunnen we de verschillen op een rijtje zetten. Het grootste verschil zit hem in de ingrediënten en daarmee ook de werking van het product. Multibone is ontwikkeld voor de botten en gewrichten van het paard, waar TendiFlex is ontwikkeld voor de wekere delen van het paard namelijk de banden, pezen, ligamenten en kraakbeen. Daarnaast adviseren we de Multibone vaak al preventief bij paarden in de sport, oudere paarden met artrose of jong opgroeiende paarden die bijvoorbeeld een hogere belasting hebben. Terwijl we de TendiFlex adviseren bij paarden met peesblessures, ontstekingen in gewrichten, beginnende/acute artrose en andere klachten aan banden en/of ligamenten. De TendiFlex adviseren we pas preventief bij paarden waar topprestaties van worden gevraagd of bij paarden die herstellende zij van of gevoeliger zijn voor een dergelijke blessure.

De werking van Collageen

Zoals eerder vermeld is Collageen het hoofdingrediënt in de TendiFlex maar daarnaast bieden we Collageen ook los aan op onze website. Dit doen we omdat er ook paarden zijn die (gelukkig nog) niks mankeren maar waarbij je wel wat extra’s wilt geven voor bijvoorbeeld de pezen, banden, huid of hoeven. Collageen komt namelijk in vele structuren van het lichaam voor. Zoals we eerder zeiden de pezen en banden maar ook de huid, hoeven en zelfs bloedvaten bestaan uit o.a. collageen. Net als bij mensen maken ook paarden minder collageen aan zodra zij de volwassen leeftijd gepasseerd zijn, dat is zo rond de leeftijd van 8 jaar. Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen en super essentieel voor de structuur en sterkte van bindweefsels, zoals botten, huid, kraakbeen en bloedvaten. Heb je dus een paard wat de leeftijd van 8 jaar gepasseerd is die je preventief iets wilt geven voor de pezen, banden, huid of hoeven? Dan kan Duval Collageen een goede optie zijn.


Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of twijfel je nog steeds welk product het beste past voor jouw paard? Aarzel dan niet om ons een berichtje te doen. Wij helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *